Co sníme Hezký věci

Co sníme: Panna cotta ze zlatého mléka

Květen je měsícem rozkoše. Zažehněte svůj vnitřní oheň s gurmánskou variací na dezert králů – panna cottu. 

Ještě než vyšouplo zázvorový čaj z trůnu lifestylu, uchvátilo zlaté mléko ajurvédskou medicínu. Jeho nejdůležitější složka kurkuma je po staletí opěvovaná pro své léčivé účinky a nazývaná dokonce kořením života. Uleví od chřipky, menstruace, vysokého cholesterolu, dokonce účinně hubí i bakterie salmonely. Kromě téměř 150 léčebných užití, ale i skvěle chutná.

CO JE VE ZLATÉM MLÉCE?

KURKUMA je považována za přírodní antibiotikum s protibakteriálním, protizánětlivým a protivirovým účinkem. Je také skvělá na barvení vajíček.

PEPŘ ČERNÝ se v ajurvédě běžně používá na zažehnutí „zažívacího ohně”, nazývaného agni, který podporuje přirozené uvolňování trávicích sekretů.

INGREDIENCE:

    • 400 ml smetany ke šlehání (dá se nahradit stejným množstvím kokosového mléka)
    • 200 ml smetany na vaření
    • 60 g moučkového cukru
    • 5 plátků želatiny (asi 8 g)
    • 2 lžičky kurkumy (v některých receptech přidávají dokonce 1,5 polévkové lžíce)
    • Špetka soli
    • Čerstvý pepř
    • Skleničky na martini
    • V některých receptech se přidává také mletý zázvor, skořice, muškátový oříšek, a/nebo kardamom.

JAK NA TO?

  1. Do široké plytké mísy si namočte plátkovou želatinu a nechte ji alespoň 5 minut nabobtnat.
  2. Zhruba dvě polévkové lžíce smetany smíchejte s kurkumou, přidejte špetku soli a 2-3 dávky z mlýnku na pepř nastaveného na nejjemnější mletí. Pořádně promíchejte metličkou.
  3. Oba druhy smetany nalijte do hrnce a přidejte cukr. Přiveďte k varu a pak hned odstavte. Vmíchejte kurkumovou směs.
  4. Želatinu slijte, vyždímejte a vraťte do misky. Přilijte asi 100 ml připraveného smetanového základu a důkladně rozmíchejte metličkou tak, aby se všechna želatina rozpustila. Smetanu s rozpuštěnou želatinou nalijte zpět ke zbytku horké smetany a opět důkladně zamíchejte.
  5. Naplňte panna cottou sklenice, nebo misky a vložte do lednice. Nechte alespoň 4 hodiny zatuhnout, ideálně až do druhého dne. Panna cottu nechte ve sklenkách, nevyklápějte.
No Comments

urban hippie

Previous Post
30.4.2018
Next Post
30.4.2018

No Comments

Leave a Reply